Flyga med hund

Flyga med hund

 

Det här gäller när du skall flyga med din hund inom EU

Hundpass (EU-pass) och ID-märkning med chipp
Innan du åker måsta du införskaffa ett Hundpass (EU-pass) hos veterinären. Hunden måste också vara ID-märkt med ett chip i nacken. ID-märkningen görs hos veterinären.

Vaccinering inom EU
Besök en veterinär i god tid före avresan och vaccinera hunden mot rabies. Måste ske senast 21 dagar före avresan. Det är också bra att göra en grundläggande hälsoundersökning av hunden.

Se vad som gäller för alla EU länder här:
www.europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/

Se Tullverkets regler vad som gäller för att resa till Sverige med din hund:
www.tullverket.se/privat/paresan/resa/resameddjur/resamedhundellerkatt

Hundens ålder
Du får flyga med din hund från det att den är åtta veckor gammal, men vanligtvis kräver flygbolagen ett särskilt intyg från veterinär om valpen är under 14 veckor.

Hund i kabinen

Väger hunden mindre än 8 kg kan du flyga med hunden i kabinen. Hos dom flesta flygbolag gäller att hund och kabinväska inte får överstiga 8 kg men läs noggrant på vad som gäller hos flygbolaget du skall åka med.
Väskan får inte överstiga vissa mått och hunden skall kunna stå upp i väskan. Hunden checkas in som handbagage. Du kan ha hunden i koppel på flygplatsen fram tills det att du går ombord.
Hunden måsta vara i kabinväskan under hela flygresan och den skall placeras under stolen framför dig. Det råder olika regler och kan till och med vara olika beroende på vem som jobbar ombord om hunden får sticka ut huvudet eller inte.
Boka en sittplats långt fram i planet så behöver du inte gå igenom hela kabinen med hundväskan och annat handbagage. Du kommer dessutom av snabbare.

Jag satte min dvärgtax Lennart i kabinväskan på en vagn och det gjorde honom lugn när vi gick igenom transit men alla flygplatser har inte vagn för kabinbagaget. Kastrup har.

Tänk på att ha en absorberande matta i väskan, som Drymate ifall hunden kissar. Ha en extra ifall du behöver ha en hunden i väskan när reser du med bil eller annat transportmedel från ankomstflygplatsen.

Bästa kabinväskan

Sherpa väskan är godkänn av alla flygbolag för resa i kabinen. Finns i olika storlekar.

Hund i lastutrymmet

Du behöver boka och köpa en separat biljett när hunden skall flyga i lastutrymmet. Det finns särskilda bestämmelser för hur transportburar ska se ut och det kan skilja sig mellan flygbolagen.

Generellt gäller:
Transportburen skall vara märkt med ägarens namn, telefonnummer och epostadress. Skriv också vart resan började och slutdestination.

Burdörren skall fästas med minst två buntband så att den inte öppnar sig av misstag under flygning.

Har buren hjul skall de vara låsta.

Buren skallvara vattentät och rejäl för att klara av yttre påfrestningar. 

Om transportburen har hjul ska de vara låsta.

Tänk på att ha en absorberande matta, som Drymate ifall hunden kissar. Ha en extra ifall du behöver ha hunden i buren när reser från ankomstflygplatsen.

Ha med en skvalpsäker vattenskål och matskål som är gjord för användning i transportbur.

Buren skall ha rymningssäkra dörrar och bultar som måste skruvas upp och ventilation från alla fyra väggar. Hunden skall inte kunna sticka ut tass eller nos genom gallret.

Ha med ett skynke som du kan täcka för en sida innan du checkar in hunden. Så blir inte hunden lätt stressad av allt runtomkring.

Lastutrymmet där hundarna färdas i har samma temperatur, ventilation, lufttryck och belysning som i kabinen.

Bästa transportburen

Välkända Petmate Sky Kennel har IATA godkända transportburar. Flygbolagen brukar kräva att hunden ska kunna stå, sitta, ligga och vända sig utan problem.

Boka hunden på flyget

Hos vissa flygbolag går det att boka hunden på deras hemsida när du gör din flygbokning men hos flertalet måste du ringa och boka in hunden. Det är bara ett visst antal hundar som får följa med ombord så tänk på att vara ute i god tid när du skall flyga med din hund. Vissa flygbolag tar inte emot hundar alls. Du måste alltid boka in hunden på flyget. Det går inte att köpa till på flygplatsen.

Alla flygbolag tar ut en avgift för hunden. Avgiften varierar beroende på storlek på buren, vad hunden väger och hur långt man skall flyga.

Flyga med hund

Vare sig du har med hunden i kabinen eller i lastutrymmet så är det viktigt att hunden är van vid att vara i kabinväskan eller buren. Öva hemma så att den känner sig trygg därinne. 

Flygplatser

Pet-relief area är ett område på en flygplats inne i transit där hunden kan rastas. Mer vanligt på amerikanska flygplatser än europeiska men kolla med flygplatserna du skall åka mellan om dom har en sådan. 

Bra tips innan avresan

Var ute i god tid på flygplatsen. Har du hunden i kabinen kan du först checka in och sen gå ut på en längre promenad innan du går igenom säkerhetskontrollen. 

Hunden måsta vara ordentligt rastad innan du checkar in den för lastutrymmet.

Skall hunden åka i lastutrymmet så ta med egna buntband så slipper du betala extra. Alla flygplatser har inte heller sådana.

Ha en namnbricka med hundens namn och ditt mobilnummer på hundens halsband. Glöm inte att ha med ditt landsnummer.

Ta med våtservetter, hundmat, godis, leksak och tom vattenflaska. Efter du har landat vill du gärna ge hunden lite godis. Vatten och mat kan du ge hunden när ni har passerat tullen. Glöm inte bajspåsar. 

Tänk på att inte ge hunden mycket mat innan avresan. Bättre med en lite hungrig hund än en hund som är stressad för att den behöver göra sina behov.

Använd gärna feromoner Adaptil eller Serene-um till hund för att hjälpa djuret att vara lugn under resan. Hör med din veterinär vad som är bäst för din hund.

Reseförsäkring

Kolla upp med din hundförsäkring om den täcker det landet ni skall besöka eller om du behöver teckna en tilläggsförsäkring.

Flygbolagens regler och avgifter för hund ombord

British Airways
Finnair
Iberia
LOT
Lufthansa
Norwegian
SAS
Swiss
TAP Air Portugal
TUI fly
Vueling

Pet Friendly Hotels

Hundvänliga hotell i Europa

Här hittar du alla Hundvänliga Hotell i dom här länderna. Du bokar via Booking. Flygplatshotell i Sverige hittar du här

Belgien
England
Frankrike
Grekland
Holland
Italien
Kroatien
Schweiz
Tyskland
Österrike

Dog Friendly London

Dog-Friendly London

Ny bok med en massa härliga hundvänliga tips i London. Man vill genast åka dit med vovven och besöka vackra parker, mysiga kaféer och ta in på trevliga hundvänliga London hotell.

Köp boken hos förlaget → www.fourandsons.com/dog-friendly-take-the-lead/