Fyrbent konsult nosar upp läckor

Under två dagar har Cocker spanieln Bruno och hans matte varit hos oss på Borås Energi och Miljö för hjälpa till att lokalisera vattenläckor i det kommunala VA-nätet. Bruno är troligtvis Sveriges enda sökhund som är specialiserad på att hitta kommunalt dricksvatten och därmed kunna markera där det finns eventuella läckor nere i marken.

På vissa sträckor med större ledningar kan det vara svårt att hitta vattenläckor på ett effektivt sätt och vi bestämde oss för att prova läcksökning med hund. Bruno har både fått söka på sträckor där vi vet att vi har läckage och även på sträckor där vi inte vet om det finns något. Hunden har under sina sök markerat på ett antal platser som vi har märkt upp och sedan kan undersöka vidare på traditionellt vis.

Matte Susanne Kihl startar igång Bruno med röst- och teckenkommando som med en gång sätter nosen i backen och viftar konstant på svansen när han söker av området. När hunden känner av doften av dricksvatten stelnar han till och stirrar på marken och sedan på matte. Han krafsar med tassarna i marken och får beröm, sedan fortsätter sökandet efter fler markeringar.

Det återstår att se hur rätt Bruno har på de olika markeringarna. Läckage från ledningar kan ju rinna under marken och få hunden att markera på flera ställen trots att det bara är en läcka. Det blir upp till oss tvåbenta att fortsätta undersökningen för att hitta läckorna.