Hachiko

Hachiko, Japans med lojala hund finns uppstoppad på ett museum i Tokyo

Hachiko, numera en världsberömd hund levde i Shibuya i Tokyo på 1920- och 30-talen. Hachiko var en akitahund, en släkting till den mer populära shibahunden. Det som utmärker akita som ras är framförallt deras lojalitet, något som historien om Hachiko inte minst är ett gott exempel på.

Hachiko ägdes av professor Ueno, som var anställd på Tokyouniversitet dit han pendlade med Yamanotelinjen från Shibuya. Detta område är idag ungefär Tokyos motsvarighet till New Yorks Times Square, men på 1920-talet var det betydligt lugnare och lantligare, med flera risfält på gångavstånd. Här, utanför stationen hade Hachiko en vana att sitta och vänta på att professor Uenos skulle komma hem efter jobbet, för att dom skulle gå hem tillsammans.

En dag kommer inte professor Uenos hem – han har under dagen dött mitt under en lektion på universitetet av en plötslig hjärnblödning. Hachiko satt som vanligt utanför stationen och väntade, och väntade, men efter flera timmar utan att se skymte av sin husse vände Hachiko hem till Uenos änka.

Dagen efter gick Hachiko tillbaks till stationen igen, för att vänta på sin husse, och nästa dag samma sak och så fortsatte det. Hachiko slussades ett tag mellan olika hem men han såg alltid till att komma tillbaka till Shibuyastationen, samma tid, varje dag, i hopp om att hans älskade husse skulle återvända.

1935, nästan 10 år efter professor Uenos död så dog även Hachiko, utanför en izakaya (Japansk bar) mellan sitt hem och Shibuyastationen. Hachikos död gav upphov till nationella rubriker och han kremerades. Hachikos aska placerades bredvid professor Uenos grav på Aoyama-kyrkogården i Tokyo. Mästaren och hans trogna hund hade äntligen återförenats.

Men Hachios päls bevarades dock, stoppades upp och monterades. Den förvaras nu på National Museum of Nature and Science i Tokyo som du kan se på bilderna.

Vid Shibuya stationen i Tokyo, finns en staty av Hachiko och den har blivit en av Tokyos populäraste riktmärken. “Vi ses vid Hachiko” säger man helt självklart om man ska träffas i Shibuya.

Berättelsen om Hachiko är både gripande och sorglig, men främst tolkar man den i Japan som en historia om outtröttlig lojalitet mot ens mästare, en grundläggande princip inom konfucianismen som är lika relevant i dagens Japan som under Samurajperioden.

Historien om Hachiko har även spridit sig långt utanför Japan – Lasse Hallström, regisserade till exempel en film om Hachiko med titeln “Hachiko – en vän för livet” (2009) där Richard Gere spelade huvudrollen som professor Ueno.

Museum

Hachiko