Helmi

Hundar i omsorgen ger positiv effekt vid demenssjukdom

Omsorgsboendet Hagby Ängar, Nora kommun kommer gå in i samverkan med Brukshundskubben i Nora för att kunna erbjuda besök av hundar i omsorgen.
Under våren har Hagby Ängar genom en medarbetare, som även är medlem och aktiv i Brukshundsklubben i Nora, sett över förutsättningarna för att kunna erbjuda boende på Hagby Ängar besök av hundar. Nu har parterna tagit beslut om att gå vidare i arbetet.
  • Vi vet att besök av hundar uppskattas av många. Arbetet vi har framför oss är att ta fram arbetssätt och rutiner som gör att besöken är så trygga som möjligt, för boende, medarbetare och hundarna, säger Jonas Åkerman, enhetschef.
Hagby Ängar är ett vård- och omsorgsboende för personer med demenssjukdom. Det finns forskning som menar att besök av djur i omsorgen kan ha positiv effekt och bidra med lugn, glädje, minskad oro och aktiviteter.
  • Hunden är människans bästa vän och många av de som bor här har haft hund själv, eller åtminstone i sin omgivning. Hundarna bidrar med energi och kan väcka glada minnen till liv. Inte minst kan de skapa nya glada minnen, säger Madelene Wolf, undersköterska och medlem i brukshundsklubben i Nora.
Till hösten kommer medarbetare som är intresserade att tillsammans med sin hund gå en utbildning hos brukshudsklubben. Syftet att göra arbetet med hundar inom omsorgen så effektfullt, tryggt och säkert som möjligt. Fram tills dess kommer boende och anhöriga att kunna hälsa på hundar i den nya utemiljön.