Fredrik Steen

Hundsverige tar täten för en snällare ton på nätet

 

Nu tar Svenska Kennelklubben och Agria i samarbete med hundcoachen Fredrik Steen gemensamt krafttag för att skapa ett trevligare samtalsklimat i hundvärlden. Kampanjen Ett Snällare Hundsverige vill få oss att reflektera över hur vi uttrycker oss mot varandra i digitala medier och hur våra ord påverkar mottagaren.

Grunden i Ett Snällare Hundsverige är fem ledstjärnor för hur vi kan förhålla oss till varandra på nätet. Så att vi kan fortsätta att diskutera ämnet hund men utan att någon behöver må dåligt. I kampanjens första del presenterar Fredrik Steen de fem ledstjärnorna i korta filmer. Filmerna kommer att publiceras i SKKs och Agrias sociala mediekanaler med start den 17 oktober.

Personangrepp och mobbning via nätet tycks tyvärr vara fenomen som ökar – i alla åldrar. Mobbning kan i värsta fall leda till psykologiska problem som liknar svår posttraumatisk stress. Den negativa effekten kan också bli kraftigare om mobbningen ignoreras eller till och med accepteras.

– Tråkigt beteende är inte unikt för hundvärlden, men det är den vi verkar i och kan påverka. Min ambition är att vi ska försöka att skapa en miljö där det är välkommet med olika åsikter, synpunkter och uppfattningar men där det inte är välkommet med personangrepp. Vi måste ta gemensamt ansvar och jobba för att passionen för hundar blir en positiv energi, säger SKKs vd Kees de Jong som tillsammans med Patrik Olsson, affärsområdeschef och hundexpert Agria Djurförsäkring, är initiativtagare till kampanjen.

5 ledstjärnor för Ett Snällare Hundsverige

Skäll inte
Alla förtjänar ett trevligt bemötande. Formulera dig schysst när du tilltalar en annan hundägare, veterinär eller hundföretagare.

Tänk efter före
Självklart får du uttrycka din åsikt, men hejda din första impuls och räkna till tre. Läs det du skrivit högt för dig själv. Skulle du formulerat dig likadant till någon som stod framför dig?

Var snäll
Se upp med skärpan. Precis som hundar har vi människor olika temperament och personlighet. Blir du lätt irriterad? Låt inte irritationen ta över utan behåll din vänliga ton.

Utgå från att andra menar väl
Ibland är det svårt att förstå varför hunden reser ragg. På samma sätt kan det vara svårt att tolka tonen i en skriftlig kommentar. Ta för vana att ”snälltolka” det andra säger.

Scrolla vidare
Har du inget hjälpsamt eller konstruktivt att bidra med i en diskussion är det helt okej att vara passiv. Det går fint att bara scrolla vidare!