Sky

Schäferhunden Sky är Årets polishund 2023

Schäferhunden Krogstorps Sky har utsetts till Årets polishund 2023. Hon belönas för bredden i sin kompetens, som spänner från brottsbekämpande insatser till sökinsatser som räddat människoliv.

Sky och hennes förare Magnus Stenlilja får utmärkelsen tack vare ”patrullens engagemang, stora initiativförmåga och bredd, vilket resulterat i att vara en betydande resurs för polisverksamheten”, skriver juryn i sin motivering. Sky har bland annat hittat 24 försvunna personer på räddningssök de senaste två åren. Patrullen är verksam vid Region Väst, med Skövde som bas.

” Under nomineringsperioden 2022/2023 har patrullen ett mycket stort antal insatser, både livräddande och i det skarpa brottsbekämpande arbetet, där deras medverkan haft betydande del i utgången”, skriver juryn.

Sexåriga Sky tjänstgör som kombihund, vilket innebär att hon är en patrullhund som även har utbildats för vapen- och narkotikasök. I arbetet som patrullhund ingår att söka efter försvunna människor, i såväl terräng som inne i stadsmiljö. Sky arbetar även med att flytta på folkmassor, till exempel vid fotbollskommendering. Hon avvärjer också hot och skyddar sin förare. Sky har varit i tjänst som polishund sedan januari 2019.

Älskar att jobba

” Hon älskar att jobba som polishund. Hon är en bra spårhund men framförallt en grym sökhund! Jag litar till 110% på henne, finns det någon där ute och hon får rätt förutsättningar, då lyckas hon,” säger Magnus Stenlilja.

Sexåriga Sky kommer från Krogstorps kennel och är uppfödd av Peter Carlén. Hon härstammar från idel bruksmeriterade hundar och var cirka 1,5 år gammal när hon klarade lämplighetstestet som visade att hon var en lämplig framtida polishund. L-testet granskar hundens mentala egenskaper, bland annat arbetslust, nyfikenhet, skärpa, försvarslust och miljöstabilitet.

Sky är Magnus Stenliljas sjätte schäfer men den första tiken. Han beskriver henne som en hund med väldigt hög arbetslust som är nyfiken på sin omgivning och rolig att jobba med. Utmärkande för hennes arbetssätt är att hon tar sig tid för att stanna upp och sortera intrycken innan hon börjar arbeta, för att avgöra vilket som är det bästa sättet. Och så ger hon sig aldrig, lägger han till. Just den stora arbetsviljan poängteras också av juryn i motiveringen till utnämningen Årets polishund 2023.

” Det är väldigt roligt, man blir så himla stolt över henne! Hon har verkligen förtjänat detta. Det är roligt att hon fångar busar på spår och hittar narkotikagömmor men det bästa är att hon gör skillnad genom att rädda liv”, säger Magnus Stenlilja.

Får utmärkelsen på Stockholm Hundmässa

Sky mottar sin utmärkelse i samband med Stockholm Hundmässa i december. Då premieras även Årets narkotikasökhund, Årets sociala tjänstehund och Årets bragdhund. Föraren till Årets polishund får ett resestipendium och hunden får en stor fin rosett, ett smaskigt ben, ett vackert diplom, hundfoder från Royal Canin som motsvarar sex månaders förbrukning samt en skön bädd från Bia Bed.

Utmärkelsen Årets polishund har delats ut sedan 1988 för att uppmärksamma polishundens ovärderliga arbete som utbildad tjänstehund. Utmärkelsen är även ett erkännande för hundföraren, som lägger ned ett enormt arbete både på jobbet och privat.

Juryn för Årets polishund består av Brith Andersson, Svenska Kennelklubben, Johan Petersson, Polisens Hundförarförbund och Klas Johansson, Polismyndigheten.

Foto: Jan-Erik Lindkvist