Nyår hund

Tips inför Nyår – åk ut till en flygplats

Långtidsparkering upplåts för hundar under nyårsnatten

Låt din pälskling fira en lugn nyårsafton utan ljudet från fyrverkerier och smällar.

Redan förra året uppmärksammade vår kollega Emily Lindgren på Malmö Airport att det var mycket bilar på och runt om flygplatsen på nyårskvällen. Det visade sig sedan att det var hundägare där deras hundar blir oroliga och mår dåligt av fyrverkerier och smällare som tagit sig ut till flygplatsen.  Emily hörde av sig och föreslog att vi borde väl kunna öppna upp en parkering på flygplatsen under några timmar på nyårskvällen? Absolut, en bra idé men vi gör det så klart då även på Arlanda och Landvetter.

​Sagt och gjort löste vi lite tekniska utmatningar, vi tog fram landningssidor på webbarna och den 28 december publicerar vi nedanstående i våra sociala kanaler:

Ta med din hund och parkera gratis hos oss på nyårsnatten!

Årets alla dagar finns vi här för dem som vill ut och upptäcka världen – men det finns en dag då vissa av oss bara vill krypa så långt in under sängen som möjligt. Vi pratar förstås om våra fyrbenta vänner som blir vettskrämda under nyårsnatten och behöver komma bort till en plats där inga fyrverkerier är tillåtna. Därför öppnar vi upp vår Långtidsparkering P3 på Arlanda, P2 på Malmö och P7 på Landvetterför gratis parkering från klockan 21 på nyårsafton fram till klockan 01 på nyårsdagen. 

Hos oss på flygplatserna är hundar alltid välkomna (och över 300 hundar checkar dessutom in på Clarion Hotel Arlanda på nyårsafton).

 32 st regionala flygplatser

Bor du inte nära någon av de här tre flygplatserna finns det kanske en regional flygplats du kan åka till.

Här har vi listat Hundvänliga Hotell vid flygplatser. Många hotell har säkert fullbokat vid det här laget men ni kanske kan vara i lobbyn under några timmar.

Bra att tänka på

Rasta hunden
Rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardiner och spela musik för att dämpa ljudet utifrån. Uppträd lugnt själv. Försök lugna din hund med mjuk beröring.

Trygg plats i hemmet
Skapa en trygg plats för hunden med många filtar. Många rädda hundar försöker gömma sig under en säng eller soffa men kanske inte får plats.

Kopplad
Håll alltid hunden ordentligt kopplad utomhus när det finns risk att fyrverkerier avfyras, så att den inte kan rusa iväg i panik om den blir rädd.

Var alltid med hunden
Lämna aldrig hunden ensam på nyårsafton.

Chocktillstånd
Hamnar hunden i ett akut chocktillstånd där slemhinnorna i munnen är vita skall du genast kontakta en veterinär. Kan vara bra innan att ha undersökt vilka veterinärer som har öppet på nyårsafton.

Om hunden springer bort
Svenska Kennelklubbens ägarregister, DjurID.se, innehåller uppgifter om hundratusentals hundar och deras ägare. Deras jourtelefon är öppen dygnet runt.
08-795 30 50